Koos Lonis
Bio

© foto: A Nice Try Production

BIOIk ben een geboren en getogen Deventernaar. In deze stad begon mijn muziekloopbaan en geef ik al 25 jaar mijn kennis door aan leerlingen. Ook op het podium ben ik te vinden als bassist en tegenwoordig weer als pianist.

Ik studeerde af als docerend musicus Basgitaar aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De examencommissie beloonde het met een 8,5. Én een bijzondere en eervolle vermelding voor mijn 'goede eigen composities'. Nog altijd vind ik dat een van de leukste dingen van mijn vak: componeren.


Love Games │ LEVEL 42 

"Liefde op het eerste gezicht"Het eerste instrument dat ik leerde bespelen was een toetseninstrument, het orgel. In de jaren '70 stond het huisorgel - met klinkende namen als Riha, Solina of Farfisa - bij veel mensen in de woonkamer. Zo ook bij de familie Lonis.  Daarnaast speelde ik trompet in harmonieverenigingen, het schoolorkest en in bigbands.


Totdat ik op m'n zestiende de hit 'Love Games' van Level 42 hoorde. Ik werd direct gegrepen door het geluid van de basgitaar en de manier van spelen door Mark King. Ik was om en leende van een vriend een basgitaar om er vervolgens continu op te oefenen. Binnen een maand had ik mijn eigen Westone en zat ik in een bandje. Sindsdien heb ik onafgebroken in muziekformaties gespeeld.


Toch werd het in eerste instantie het orgel waarop ik afstudeerde bij Nico Waasdorp aan het Zwols Conservatorium (nu ArtEZ). 

De basgitaar was inmiddels zo ver op de voorgrond getreden dat het mijn hoofdinstrument werd. De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten vormde de basis voor de studie Basgitaar, onder begeleiding van vakdocenten David de Marez-Oyens en Theo de Jong. Ik studeerde af als docerend musicus basgitaar.


In mijn eigen composities en manier van spelen hoor je soul-, jazz-, funk- en bluesinvloeden van onder andere Jaco Pastorius, Marcus Miller, Richard Bona, Pat Metheny, Jamie Cullum, Herbie Hancock en Miles Davis.


Enige tijd geleden heb ik de trompet uit het stof gehaald en nieuw leven ingeblazen. Sinds een jaar of 3 heb ik ook mijn 'toetsaanslag' weer opgehaald en geef daarin les en begeleid op piano. Ooit ben ik begonnen op het orgel/synthesizer/piano en nu is de cirkel rond.